left right index news bio disco pictures articles distro contact
PROGWERELD |av Frans Schmidt

Oversatt av Frank van der Klei.

(...)

Musikken på dette andre albumet presenterer en rikelig dose med finurlig gjennomtenkte arrangementer og komposisjoner i en oppsiktsvekkene tilgjengelig innpakning. Musikken varierer fra myke, subtile, låtorienterte melodier til komplekse, ofte instrumentale avsnitt med fikse henvisninger til jazz, funk, psykedelia og progressiv rock. Det store mangfold av instrumenter gir kollektivet anledning til å virkeliggjøre både eventyrlige og vågale innspill av disse genrene.

Derved lar den ungdommelige sekstetten seg heldigvis ikke forlede til det i det progressive rockemiljøet, men av meg veldig forhatte musikalske muskeloppvisningen når låtene som oftest degraderes til en sak hvor det fremheves hvor gode musikerne er. Istedenfor blir lytteren nærmest på en selvfølgende, nærmest voksen måte å komponere, vitne til hvordan sammensetningen og melodien til låtene tydelig blir fremhevet. Fagkunnskapet av disse musikerne ligger skjult i det faktum at gruppen på en utrolig fin måte er i stand til å fremføre diverse komplekse arrangementer.

Hverved fokuserer bandet spesielt på rytme, melodier og kraftige kadanser. Allikevel er "Hang On To That Kite" proppfull med alskens fremmedartige krongler og uventede vendigner. I samspill med den uavbrutte jazzfølelse og av og til veldig funklignende kadans fortoner musikken seg som en meget interessant og spennende tilnærmelse av av ofte klassiske rockeidéer. Uten for øvrig å å høres datobestemt ut avslører disse tilnærmelser nettopp på grunn av bruken av enkelte instrumenter fra svunne tid en hang til syttiårene.

Spesielt den uovertrufne lyden av elpianoet, Rhodes for de interesserte, har stor betydning her. Audun Halland klarer av og til å trylle lyder fra dette legendariske instrumentet som minner meg mer enn noen gang på spill fra Ray Manzarek, Herbie Hancock eller Jan Hammer. I tillegg gjør gans måte å spille på låtene ekstra livlige og til og med svingende.